Basisuitleg Pensioen

Ondanks het feit dat we er op een gegeven moment van afhankelijk worden, weten de meeste mensen slechts heel weinig af van pensioen. Wat hoe werkt pensioen nu eigenlijk? Wie spaart er voor u? En wanneer heeft u er recht op? Dat leest u in deze Basisuitleg Pensioen!

Wat is pensioen?

Uw pensioen is in feite een inkomensverzekering. U kunt het zien als een verzameling van een aantal spaarpotjes, waar u gedurende de jaren dat u werkt elke maand wat geld in stopt. Op het moment dat u niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid of ouderdom, heeft u door het geld in die spaarpotjes toch een inkomen. En als u komt te overlijden, zijn uw nabestaanden dat ook.  

Waar ben ik precies voor verzekerd?

Hieronder beschrijven we de drie belangrijkste redenen waarom het zo belangrijk is om uw pensioen goed te regelen:

  • Ouderdom

De meeste mensen werken niet tot aan hun dood door. Op een gegeven moment is het mooi geweest. Wanneer mensen de zogeheten pensioengerechtigde leeftijd bereiken, kunnen ze stoppen met werken. Daarna willen ze natuurlijk wel graag kunnen leven zoals ze dat gewend zijn. Daarom sparen ze voor hun ouderdomspensioen; dit spaarpotje zorgt ervoor dat u zorgeloos van uw oude dag kunt genieten.

  • Arbeidsongeschiktheid

Het kan ook gebeuren dat u eerder moet stoppen met werken doordat u niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld doordat u langdurig ziek wordt. Ook hiervoor heeft u een spaarpotje. Ondanks het feit dat u niet meer kunt werken, krijgt u dan toch een inkomen. Dit is het pensioen voor arbeidsongeschiktheid.

  • Overlijden

Hier willen we liever niet aan denken, maar het is belangrijk om dat wel te doen. De kans is groot dat uw gezin geheel of gedeeltelijk afhankelijk is van uw inkomen. Wanneer dat inkomen wegvalt doordat u komt te overlijden, zorgt het pensioen voor overlijden dat uw nabestaanden niet in de financiële problemen geraken.

Afhankelijk van uw pensioenregeling kunt u ook nog voor andere situaties verzekerd zijn, zoals bijvoorbeeld zwangerschap.

Wanneer krijg ik mijn pensioen?

Wanneer u uw AOW-leeftijd bereikt, is afhankelijk van wanneer u bent geboren. Voorheen was het zo dat iedereen op zijn of haar 65e met pensioen kon. Maar omdat de levensverwachting steeds hoger wordt, is daar verandering in gebracht. Bij mensen die na 30 september 1955 zijn geboren, is de precieze AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar + 3 maanden. Het is raadzaam om elk jaar in januari uw geschatte AOW-leeftijd even te controleren, bijvoorbeeld via de website van de Sociale Verzekeringsbank. U krijgt 5 jaar van tevoren een bericht wanneer u AOW krijgt.

Wilt u meer weten over pensioen? Lees dan onze Uitgebreide Uitleg Pensioen.

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?