Pensioen en relaties

Als u met iemand een relatie krijgt, heeft dit natuurlijk nog geen invloed op uw pensioen. Maar als u gaat trouwen of uw relatie vastlegt middels een geregistreerd partnerschap, dan heeft dit wel gevolgen. Hieronder vertellen we u precies wat u moet weten.

Zitten er verschillen tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap?

Juridisch gezien zijn een huwelijk en een geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk. In beide gevallen legt u uw relatie vast bij een ambtenaar van de burgerlijke stand, en krijgen u en uw partner een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Wanneer het op pensioen aankomt, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap.

Wat zijn de gevolgen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap voor het overheidspensioen?

AOW: Het maakt voor de AOW geen verschil of u een partner heeft, tot het moment dat u daadwerkelijk recht heeft op een AOW-uitkering. Als u samenwoont met uw partner, kunt u namelijk recht hebben op een hogere AOW-uitkering.

WIA en Wajong: Voor de WIA en Wajong maakt het niet uit of u een partner heeft.

ANW: Of u wel of geen partner heeft, gaat voor de ANW pas uitmaken op het moment dat u komt te overlijden. Op dat moment wordt namelijk bekeken of u een partner heeft die recht heeft op een uitkering.

Wat zijn de gevolgen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap voor het collectief pensioen?

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geen invloed op uw ouderdomspensioen op de tweede verdieping van het pensioenhuis. U dient er echter rekening mee te houden dat het wél van invloed is als u gaat scheiden! Hetzelfde geldt voor als u komt te overlijden; er verandert niets aan uw ANW, tenzij u gaat scheiden. Een partner heeft geen invloed op het arbeidsongeschiktheidspensioen op deze verdieping.

En hoe zit het met het individueel pensioen?

De gevolgen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap op het individueel pensioen zijn afhankelijk van de afspraken die met de pensioenverzekeraar zijn gemaakt. Het is raadzaam om goed uit te zoeken wat de mogelijke gevolgen zijn, want het hebben van een partner kan gevolgen hebben voor uw eigen pensioen.

Kunnen mijn partner en ik ook andere afspraken maken over onze pensioenen?

Ja, dat kan. De hierboven genoemde gevolgen kunnen anders zijn als jullie in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsakte andere afspraken hebben gemaakt met betrekking tot jullie pensioenen. U dient er wel rekening mee te houden dat dergelijke afspraken door zowel u als uw partner ondertekent moeten zijn, bij voorkeur in het bijzijn van een notaris.

Ja, ik heb advies nodig over pensioen en relaties!

Gaat u trouwen of wilt u uw relatie vastleggen in een geregistreerd partnerschap, en wilt u weten wat u kunt doen om uzelf en uw partner goed te verzekeren? Of wilt u alternatieve afspraken laten vastleggen met betrekking tot jullie pensioenen? Dan is het zeker aan te raden om u te laten adviseren door een pensioenadviseur. Bekijk ons overzicht van pensioenadviseurs in Den Haag en vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?