Pensioen bij nieuwe woning

Er zijn veel zaken die invloed kunnen hebben op uw pensioen. Denk bijvoorbeeld aan werkeloosheid, een nieuwe baan, arbeidsongeschiktheid en kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk als u een nieuwe woning koopt of huurt? Heeft dit ook invloed op uw pensioen?

Ik koop/huur een nieuwe woning in Nederland. Heeft dit invloed op mijn pensioen?

Zolang u binnen Nederland een nieuwe woning betrekt, heeft dit geen invloed op uw pensioen. Het maakt ook niet uit of u de woning koopt of huurt. Het enige dat u hoeft te doen is uw adreswijziging tijdig doorgeven aan uw pensioenfonds, bank of verzekeraar op de tweede en/of derde verdieping van het pensioenhuis. Voor uw overheidspensioen hoeft u geen adreswijziging door te geven, omdat de overheid automatisch op de hoogte wordt gebracht van uw verhuizing.

Hoe zit het als ik een nieuwe woning in het buitenland koop/huur?

Als u een nieuwe woning in het buitenland koopt of huurt en daar ook daadwerkelijk gaat wonen, dan heeft dit wél invloed op uw pensioen. De opbouw van uw overheidspensioenen (AOW, ANW, WIA en Wajong) wordt namelijk stopgezet zodra u in het buitenland gaat wonen. Een uitzondering is wanneer u voor uw werk wordt overgeplaatst naar het buitenland; in dat geval kunt u een detacheringverklaring aanvragen, zodat u uw pensioen gewoon in Nederland kunt blijven opbouwen. Ook de opbouw van het collectief pensioen zal hoogstwaarschijnlijk worden stopgezet. Heeft u een individueel pensioen afgesloten, bijvoorbeeld omdat u zelfstandiger ondernemer bent? Dan kunt u het beste even contact opnemen met uw pensioenverzekeraar. Wat er bij een verhuizing naar het buitenland met uw individueel pensioen gebeurt is namelijk volledig afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft afgesloten, en welke afspraken hierover zijn gemaakt.

Ja, ik wil graag deskundig advies met betrekking tot pensioen bij een nieuwe woning!

Overweegt u een verhuizing naar het buitenland en wilt u zich graag laten adviseren over wat u kunt doen om straks voldoende inkomen te hebben? Bekijk dan ons overzicht van pensioenadviseurs in Den Haag en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Pensioenvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?